Druhé srpnové páteční odpoledne v Salačově Lhotě patřilo příznivcům hasičského soutěžení, a to jak dětským, tak i těm, kteří se účastnili 6. kola Pelhřimovské hasičské ligy.

V letošním roce nám přálo i počasí. Meteorologické podmínky byly velice příznivé. Posuďte sami.

Okluzní fronta: 35642, 35944, 36030.

Teplá fronta: 35038, 34534, 34133

Výška, tlak, teplota, rosný bod: 585, 1011, 19.3, 15.8, 2760, 725, 12.9, -14!

Lepší počasí jsme si opravdu nemohli přát.

(Tolik předpověď počasí členy souboru Divadla Járy Cimrmana)

 

Soutěžní odpoledne tradičně začíná dětskou soutěží a ani letos tomu nebylo jinak. Závodilo se ve dvou kategoriích, konkrétně mladších a starších žáků. Avšak jako první se na startovní čáru připravilo družstvo nezařazené ani do jedné z výše zmíněných kategorií!!! Předškolní MINI (možná, že i ta písmena jsou větší než oni J) soutěžící z Vokova nemohli být vzhledem k věku do soutěže zařazeni, ale i tak všem přihlížejícím předvedli, že dokáží s hasičským nářadím úspěšně bojovat.

Po této ukázce začala předvádět své útoky jednotlivá družstva v kategorii mladších žáků. Z celkového počtu 10 soutěžních družstev zvítězil tým dětí z Věžné (18,26s) před druhými Hněvkovicemi (23,45s) a třetím Vokovem (23,51s).

Kategorie starších žáků, do které bylo registrováno devět družstev, přinesla zajímavou podívanou. V porovnání s předchozí kategorií byly útoky starších žáků přeci jenom o něco málo rychlejší. Jako třetí se umístilo družstvo starších žáků z Velké Chyšky (18,43s), druhý nejlepší čas soutěžního odpoledne předvedl tým z Věžné (18,08s) a první místo po krásném výkonu patřilo domácímu družstvu Salačovy Lhoty, a to s časem 16,85s.

Potom, co skončil posledního útoku dětské soutěže proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků, při kterém byla, jak už bývá zvykem, oceněna všechna soutěžní družstva a závodníci z pomyslných stupňů vítězů převzali mimo věcných cen i poháry a medaile.

 

Po vyhodnocení dětské soutěže následovala krátká organizační pauza a vzápětí již byla zahájena samotná noční soutěž nástupem 42 soutěžních družstev ve třech kategoriích (ženy, muži PHL, muži mimo PHL). Během nástupu provedl hlavní rozhodčí krátké seznámení s ligovými pravidly, proběhlo rozlosování startovního pořadí a krátce po 21. hodině již bylo připraveno A družstvo mužů Salačovy Lhoty zařazené do PHL k provedení soutěžního pokusu. Vzhledem ke zkrácené době přípravy oproti ostatním ligovým soutěžím (3 minuty) a vzornému řazení jednotlivých družstev před samotným nástupem na přípravu základny soutěž probíhala ve svižném tempu, družstva se střídala jako na běžícím pásu a tak již po jedné hodině ranní odcvičilo svůj útok poslední soutěžní družstvo.

A jak tedy 6. kolo PHL dopadlo? V kategorii žen zvítězily favoritky z Bácovic, u kterých se časomíra při jejich útoku zastavila na 26,32 vteřinách, druhé místo si zajistilo družstvo žen z Hněvkovic s časem 28,01s a na místě třetím skončily Babice A (29,11s).

Další hodnocenou kategorií byly mužské týmy nezařazené do PHL. Tuto kategorii vyhrálo družstvo z jindřichohradecka, konkrétně pořadatelé předchozího ligového kola Horní Němčice. Jejich útok byl ukončen v čase 22,84s. Zbývající pomyslné stupně vítězů obsadila družstva z humpolecka – Jiřice B (23,17s) a Hněvkovice B (23,38s).

A na konec ona pomyslná třešnička na dortu v podobě ligových družstev. Jak jsme mohli vidět i na noční soutěži se časy tlačí níže a níže, a tak musela družstva pomýšlející na nejlepší umístění předvést rychlé soutěžní pokusy. Nejlepší trojici uzavírá družstvo červenořečických hasičů s časem 20,73s a ziskem 15b do tabulky bodování PHL,  místo druhé obsadil průběžně vedoucí tým PHL Přáslavice A (20,08s – 17b), který tak napravil předchozí smolný závod. A konečně místo první, nejrychlejší čas večera a obhajobu loňského celkového vítězství předvedli závodníci z Markvarce, kterým jak se zdá se na lhotecké trati daří, o čem svědčí jediný dosažený čas večera pod 20 vteřin, a to konkrétně 19,57s a tedy 20 bodů do ligové tabulky.

Přibližně v půl druhé ráno proběhlo vyhlášení výsledků soutěže, během kterého byly předány věcné ceny pro tipující diváky, byli vyhlášeni nejlepší jednotliví závodníci na postech proudařů a košařů (nejrychlejší proudařka – PP Bácovice, nejrychlejší košařka – Putimov, nejlepší proudař – LP Markvarec, nejrychlejší koš mužů – Bácovice) a poté již následovalo vyhlášení jednotlivých soutěžních kategorií. Každé družstvo obdrželo diplom a věcné ceny. Družstva nejlepších si navíc odvezla hodnotné ceny v podobě LED TV, lednice, hifi systému, fotoaparátů apod.

Vzhledem k tomu, že letošní ročník byl ročníkem IX., tak v samotném závěru slavnostního hodnocení byla odměněna věcnou cenou i družstva, která se umístila na devátém místě jednotlivých kategorií.

Malým bonusem od pořadatelů bylo umístění videí soutěžních pokusů na serveru youtube, a tak již v sobotu dopoledne bylo možné zhlédnout, jak si jednotlivá družstva vedla.

Na závěr bychom rádi poděkovali soutěžním družstvům za účast na soutěži, sboru rozhodčích za posuzování soutěžních pokusů, všem organizátorům za pomoc při zabezpečení bohatého občerstvení a při pořádání soutěže. Samozřejmě nesmíme zapomenout na sponzory, kteří přispěli k zajištění cen a zdárnému průběhu soutěže.

Sponzory IX. ročníku noční hasičské soutěže “O pohár starosty obce“  byli:

Obec Salačova Lhota, FAST ČR, FeMi centrum Pacov, Agrico Bohemia, DDL Lukavec, Mikoz Pacov, Střikolisy Lehovká, Lehovský Salačova Lhota, Pacinstal Pacov, Kerbero Pelhřimov, VOD Jetřichovec, Kredis Pacov, Unicode M+D Pelhřimov, Neza Pelhřimov.

 

Tak tedy za rok, opět na shledanou … SDH Salačova Lhota