Soutěž Pacov
Je po soutěži. Každý kdo se nezúčastnil zjišťuje po internetu výsledky, kdo jak dopadl, komu se povedl útok, či komu se nezadařilo. To vše se snažíme najít na webu PHLky či na facebooku. V sobotu 29.7. se uskutečnila soutěž v Pacově. A hned to byla celkem velká změna a to, že se soutěž přesunula z atletického stadionu u sv.Anny do malebného zámeckého parku. Počasí v předchozích dnech bylo velmi různorodé, ale nakonec se umoudřilo a začalo opět léto jak má být.
Vše odstartovalo soutěží mladých hasičů. Zde se bojovalo v kategoriích mladší a starší dle směrnice hry “ Plamen“. Na děti čekalo mnoho cen od poznámkových bloků a brambůrek po trička či termohrnky. Dokonce se našel i velký modrý majáček:D.
Na nástup, který se konal v 10:00 dorazilo celkem 7 družstev žáků. A za pár minut po něm již běželo první družstvo na dráze pro požární útok. V kategorii mladších žáků vyhrálo družstvo z Pacova a na druhém se umístilo družstvo ze Senožat. V kategorii starších běželo zbylých 5 družstev. Nejrychlejší čas diváci viděli u družstva Pacov A a to 18:88. Druhé místo obsadilo družstvo Pacov B, třetí místo nakonec vybojovalo družstvo žáků ze Salačovy Lhoty. Dále se soutěže zúčastnila družstva ze Senožat a Lukavce.
Odpoledne se dění přesunulo na připravenou dráhu pro družstva dospělých. Nástup se konal jak je již zvykem na ligové soutěži v 13:30, aby vše dobře klapalo a mohlo se s úderem čtrnácté hodiny startovat první družstvo a to domácí družstvo žen. Těm se zadařil čas 25:59 a odnesly si ceny za třetí místo. Poté se rozeběhl velký koloběh požárních útoků a bylo opravdu na co koukat. Soutěžilo se samozřejmě v ligových kategoriích a také v kategorii družstev mužů nebodovaných v Pelhřimovské hasičské lize.
A teď už zpět ke kategorii žen. Na to jaké družstvo obsadí druhé místo jsme museli počkat až na konec soutěže. Kdy družstvo žen Jiřice B zaběhlo čas 25:45. A první místo? To si odvezla parta žen z Hněvkovic za skvělý čas 25:23. Celkem se v Pacově předvedlo 8 družstev žen.
Nyní bych zhodnotil kategorii družstev mužů, které nejsou hodnoceny v lize. Letos do Pacova přijelo celkem 9 družstev. První místo patřilo domácímu Béčku, které zaběhlo svůj osobák v čase 21:46. Druhé místo si vybojovalo družstvo B z Markvarce (21:92) a třetí místo na bedně obsadil Vokov. To byl čas 22:08.
Nyní se dostávám k hlavní kategorii a to k Pelhřimovské hasičské lize družstev mužů. Zde se sešla kompletní elita družstev okresu Pelhřimov, aby se poprala o cenné body do tabulky ročníku 2017. Letos do Pacova dorazilo celkem 12 těchto družstev.
Hned na začátku soutěže mohli diváci shlédnout velmi rychlý čas 18:53 a to od domácích borců z Pacova. Díky tomuto času nakonec i celou soutěž vyhráli. Za zmíňku stojí čas na levém proudu, který se jediný dostal pod hranici 18ti vteřin. A také připomenu čas, kdy bylo spojené celé sací vedení a vloženo do kádě v čase 6:60. Ihned po domácích běželo družstvo z Markvarce a opět ukázalo jak je rychlá nová trať v Pacově. Toto družstvo odvezlo ceny za druhé místo s časem 18:96. No a trojici nejrychlejších doplnilo družstvo A z Přáslavic. Těm se podařilo sestříknout terče v čase 19:10.
Po všech požárních útocích se za nedlouho sešla všechna družstva k vyhlášení výsledků a zhodnocení celého dne. Po vyhlášení všech kategorií se v Pacově mohla oslavovat vítězství do ranních hodin, jelikož večer pokračovalo Pacovské letní kino a bylo tedy o zábavu jak v hledišti, tak i na baru postaráno.
Závěrem bych rád poděkoval všem závodníkům za předvedené soutěžní výkony, rozhodčím za posuzování správných provedení požárních útoků a samozřejmě také členům SDH za zajištění zdárného průběhu soutěže.
Neméně významné poděkování patří městu Pacov, Kraji Vysočina a dalším sponzorům, díky kterým se podařilo zajistit bohaté ocenění soutěžících. Letošní ročník soutěže “ O pohár starosty města Pacova“ sponzorsky zajistily tyto subjekty: město Pacov, Kraj Vysočina, Pacovská lesní s.r.o., Velkopopovický kozel, Hasičská vzájemná pojišťovna, Blott s.r.o., Hass Hroby s.r.o.
Také dík patří sponzorům Pelhřimovské hasičské ligy 2017: Pelhřimovský deník, pivovar Poutník Pelhřimov, Duo Tranz CZ, Status s.r.o., Zlatnictví hodinářství Brož Počátky, rybářské potřeby U kapříka, Reklamka Libor Dedera, Lisování plastických hmot M. Lehovská a V. Lehovský, Duffek s.r.o
Aleš Janda