Vážení vášniví příznivci hasičského požárního sportu v kategorii hrbáč,

dovolujeme si Vám oznámit, že dne 24. 8. 2024 jsme si Vás dovolili slavnostně přivítat na historicky první ligové soutěži v Lukavci, a to v rámci 8. kola PHL. Její přípravy se zúčastnilo nespočet lidí, kterým si i prostřednictvím tohoto příspěvku dovolujeme za SDH Lukavec poděkovat. Bez Vás by to nešlo.

Soutěž shledáváme za úspěšnou, kdy se jí zúčastnilo celkem 27 soutěžních družstev, z toho 17 mužstev a 10 ženstev. První místo v kategorii mužů obsadilo družstvo SDH Markvarce s výsledným časem 17:33, druhé místo obsadilo SDH Samšín s výsledným časem 18:38, a bronzové medaile si z Lukavce odvezlo SDH Sedliště A s výsledným časem 19:14. Nejrychlejším proudem byl ten pravý proud z Markvarce s časem sestřiku 17:32. V kategorii žen obsadilo první místo SDH Buřenice A s časem 23:10, druhé místo obsadilo SDH Litohošť s časem 23:83 a na třetím místě skončilo SDH Přáslavice s časem 24:89. Nejrychlejší levoproudařka byla z SDH Buřenice A s časem 22:70.

Nicméně je třeba zmínit, že též domácí družstvo mužů dosáhlo dobrého výsledku, ačkoliv si nestoupali na bednu, vystříkali si osobní rekord s časem 19:58 a šesté místo ve výsledné tabulce. Poprvé se tak dostali na soutěžích pod 20 sekund.

Dámskému družstvu domácí dráha tolik nepřála a nepřinesla jim ani kýženou medaili, ale ani nejrychlejší čas sezóny. Ptali jsme se členek družstva, co považují za největší chybu a shodně bylo odpovězeno, že strana hřiště, neboť tréninky vždy probíhají na jeho druhé polovině. Zjevná dezorientace pak přinesla výsledný čas 30:14 a celkově sedmé místo.

Součástí byla též doplňková soutěž, jejímž cílem bylo co nejrychleji vypít pivo, birell, sníst suchý rohlík, sušenku a vajíčko natvrdo (v ideálním případě bez skořápek, nicméně rozhodnutí bylo ponecháno na uvážení soutěžících a následná stěžování na skořápky v krku tak nebyla brána v potaz). Zvítězilo mužstvo SDH Přáslavice, které si tímto vynahradilo pomyslné vítězné stupínky v ligové soutěži a domů si odvezlo malý sud Radegasta. Mužům gratulujeme a těšíme se na pozvánku k jeho likvidaci.

Celou soutěž provázela dobrá nálada jak ze strany organizátorů, tak ze strany soutěžících. Následnou chválu za průběh soutěže přisuzujeme nejen dobrému počasí, ale i množství alkoholu a dobrého jídla, kterého bylo po celou soutěž dostatek.

Kvalitu dráhy, která byla opakovaně ze stran soutěžících vyzdvihována, podporuje i skutečnost, že pouze 4 družstva nedokončila svůj útok s výsledným časem, což považujeme za velmi slušný výsledek soutěže.

Bohužel musíme též zmínit neúspěšně uplatněný protest ze strany SDH Litohošť – muži za nerozhozené “Béčko”, kteří v důsledku záměny D ztratili možnost vybojovat si na dalších soutěžích přední příčky. Bavili jsme se však s členy jejich družstva a bylo nám sděleno, že ačkoliv je takovýto výsledek mrzí, poslední soutěž si i o to více hodlají užít. Takovému přístupu dáváme zelenou, neboť pokud nehoří, o nic nejde.

Vítězům tímto ještě jednou gratulujeme a těšíme se na brzkou shledanou v Hněvkovicích, kde, jak věříme, medaile zazáří (nebo se roztéče) též na našem krku.

Nechť Vás i nadále provází svatý Florian!

za SDH Lukavec

Natálie Brabcová